dinsdag 17 september 2019

Bibliothecarissenoverleg op vrijdag 4 oktober 2019 in Hasselt (Kuringen)

Bibliotheek Hasselt Limburg - Kuringen
Joris van Oostenrijkstraat 55, 3511 Hasselt
T. 011 24 43 00

De Bibliotheekvereniging Limburg organiseert op vrijdag 4 oktober 2019 een overleg voor alle Limburgse bibliothecarissen.

AGENDA

08.45u. Ontvangst

09.00u. Welkom, mededelingen BVL 

09.15u  Voorstelling vormingsaanbod digitaal opvoeden (Tom Vandries, UCLL) 

09.30u  Fablib: maakplaatsen in bibliotheken (Stijn De Mil, Fablab Factory)
Naast het traditionele aanbod investeren meer en meer bibliotheken in maakplaatsen om extra maatschappelijke waarde en “empowerment” aan haar gemeenschap aan te bieden. In dergelijke maakplaatsen gaan mensen aan de slag met digitale technologie om zelf allerlei dingen te maken.

Fablabs zijn verbazingwekkend op zoveel verschillende niveaus. Of het nu gaat om onderwijs, ondernemerschap of sociale innovatie - het maakt niet uit - het werkt gewoon! En ook, de wereldwijde makers gemeenschap is een toffe groep om deel van uit te maken! Om al deze redenen besloot Stijn De Mil om te starten met “FabLib”, een manier om bibliotheken te helpen al het gedoe te overwinnen bij het vinden, testen, installeren en configureren van de juiste apparatuur.

Fablab Factory biedt bibliotheken die met een Fablib willen starten de nodige apparatuur, training en ondersteuning op maat. Heb jij ook zin om uw bibliotheek een technologische boost te geven en om van uw bibliotheekgebruikers de volgende generatie makers te maken?

Na een presentatie van ca. 30 minuten, laat Stijn De Mil (Fablab Factory)  ons kennismaken met het FabLib materiaal en de digitale leeromgeving.


10.30u  Pauze

10.45u  E-boeken uitleenplatform



Als alles meezit, lanceert Cultuurconnect binnenkort een e-boeken uitleenplatform voor de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken, met één grote gemeenschappelijke collectie e-boeken. De gesprekken met de uitgevers hebben (eindelijk) een prijsmodel opgeleverd. Alle bibliothecarissen ontvingen in juni een bevraging over dit prijsmodel en het maximale bedrag dat ze willen / kunnen vrijmaken voor de e-boekendienst.  

Wij zijn benieuwd hoeveel Limburgse bibliotheken willen meedoen en vernemen graag uw mening over het voorgestelde model. Tegelijk stellen we vast dat er nog veel onduidelijkheden zijn over het aanbod, de leenvoorwaarden, de prijs en de werkwijze. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld onder welke voorwaarden we e-boeken gaan uitlenen aan onze gebruikers.


Discussiepunten genoeg dus!  Jan Braeckman of Hanne Huyse  (Cultuurconnect) zakt naar Hasselt af om ons de laatste stand van zaken te presenteren en onze vragen te beantwoorden.     

12.00u  Afsluiting

Meld je aanwezigheid vóór 1 oktober 2019 bij bibliotheek@hasselt.be en stephanie.steegen@hasselt.be (gelieve beide e-mailadressen te gebruiken!).

Graag ontvangen wij eveneens een seintje als je niet aanwezig kan zijn. Dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten