Proeftuin Digitale Bibliotheek (Provincie Limburg)


Met de Proeftuin Digitale Bibliotheek ondersteunde en begeleidde Provincie Limburg de Limburgse bibliotheken bij de integratie van digitale collecties in hun bibliotheekwerking.

In de proeftuin vind je werkinstrumenten om digitale collecties te promoten, aangeleverd door verschillende Limburgse (e.a.) bibliotheken, Cultuurconnect en andere organisaties. Daarnaast vind je in de proeftuin ook informatie over vorming voor personeel, het opstarten van een tabletcafé, presentaties voor bibbezoekers, ...

De proeftuin werd eind 2017 stopgezet. Deze pagina wordt dus niet meer bijgewerkt!

Archief

Vraag naar Fundels in je bib!

vrijdag, 22 december 2017

Fundels zijn digitale prenten- en AVI-boeken met filmpjes, spelletjes, leesondersteuning en oefeningen voor kinderen van 3 tot 10 jaar. Je kan gratis 7 prentenboeken lenen, 4 weken lang. Zo hebben je kinderen altijd iets om mee te spelen thuis of onderweg (ook offline). En ondertussen leren ze heel wat bij! Cartamundi, de firma achter deze prentenboeken, zorgt intussen voor wat aanpassingen voor de bibliotheken aan deze Fundels. Ze hebben in de loop van 2017 maanden werk gestoken om een online beheersmodule online te krijgen zodat scholen hun Fundels abonnementen kunnen beheren. Deze module is in augustus online gegaan en wordt ook opengesteld voor bibliotheken in 2018. Om dit goed te krijgen voor bibliotheken moeten ze nog heel wat database aanpassingen doen. Naast het technische zijn ze bezig geweest met een nieuwe website. Natuurlijk loopt al het andere gewoon door, namelijk contentcreatie, sociale media, algemene promotie en support.

Digitale tools in de bibliotheken

vrijdag, 17 maart 2017
Wil je graag weten hoe het nu precies zit met de nieuwste digitale ontwikkelingen van Cultuurconnect? Ben je op zoek naar interessante praktijkontwikkelingen van andere bibliotheken.
Check het in deze presentatie en je bent weer helemaal mee.

Werk mediawijs samen met de scholen in je omgeving

De bibliotheek van Kortrijk investeert stevig in educatie en mediawijsheid.
Het tabletparcours van Kortrijk is voor leerlingen van ASO, BSO, BUSO en anderstalige kinderen. Er zijn nog twee nieuwe educatieve en mediawijze pakketten ontwikkeld.
Ze zijn voor jou als bib beschikbaar!

Digitaal voorlezen: Diggie Dik

Tijdens de vorming "Diggie dik met een klik", verkende Linc vzw samen met bibliotheekmedewerkers het digitale leeslandschap. Hoe kunnen digitale media het voorleesmoment versterken? Welke mogelijkheden zijn er? Welke randvoorwaarden zijn er? Zij helpen je op weg bij je zoektocht naar geschikte voorleesboeken, educatieve (voor)leesapps en e-boeken. Samen kijken ze welke ingrediënten onmisbaar zijn om zelf een goede keuze te maken. Tot slot nemen ze ook de do’s-and-dont’s van digitaal voorlezen bij kinderen onder de loep.

Downloads


Consortium e-boeken in de bib (toegevoegd op 24 maart 2016)

Naast de acties rond een nieuwe campagne en de innovatieprojecten werd een consortium e-boeken gestart om Nederlandstalige en/of Engelstalige boeken te kunnen aankopen in samenwerking met een commerciële partij en/of de KB in Den Haag.
Dit consortium wordt begeleid door Cultuurconnect. Verschillende bibliotheken, zoals Elsene, Genk, Oostende, Leuven, Roeselare, Luisterpunt, Gent, Pajottenland & Zennevallei, Antwerpen, Londerzeel en Beringen worden er vertegenwoordigd.

Geïnteresseerd in dit consortium? Meer informatie over de projectdefinitie en aanpak kun je hier nalezen.

 

  • Wil je graag starten met e-boeken in je bib? Ben je op zoek naar goede praktijkvoorbeelden, heb je nood aan een uitleenreglement of wil je weten hoe je hier precies mee moet starten? In het overzicht vind je de Vlaamse bibliotheken die gestart zijn met e-boeken en die hun ervaring graag met je delen.
  • Onderzoek naar uitleenmodellen voor e-boeken: Bibnet en Bibliotheek.NL namen het initiatief voor een internationaal vergelijkend onderzoek naar uitleenmodellen in openbare bibliotheken. De Nederlandse Taalunie ondersteunde financieel. Het onderzoeksrapport "A Review of Public Library E-lending models" kun je via Bibnet raadplegen.
  • Apps
    Nieuwe media, high tech software, apps op je smartphone, … techniek wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Daarom veel aandacht voor innovatieve technologieën en praktische toepassingen. Interessant, nuttig en leuk, voor jong en oud.
    • Apps in overvloed
      Hierbij vind je een toelichting van Jan de Waal over apps die iedere boekenfan op zijn smartphone of tablet zou moeten hebben. Boekenapps zijn er namelijk in overvloed. Sneller leren lezen, je boekenverzameling beheren, digitale boeken en strips lezen, luisterboeken downloaden, gratis e-books ontdekken. Voor iedere boekenfan is er wel wat te ontdekken in de App Store.
    • Over Jan de Waal
      Jan de Waal is digitaal bibliothecaris en onderneemt veel onder de naam "digibieb". Zo organiseert hij veel online workshops, trekt zijn Youtube kanaal jaarlijks ruim 10 miljoen bezoekers en twittert hij regelmatig veel digitips.

Mijn Bibliotheek

Plan jij een demo?

Om het gebruik van "Mijn Bibliotheek" te demonstreren voor de bibgebruikers of jouw collega's, kun je gebruik maken van deze presentatie, boordevol praktische richtlijnen. Je kunt hen tonen hoe ze een bibliotheekprofiel kunnen aanmaken, hoe ze zich kunnen aanmelden, hoe ze koppelen en ontkoppelen ... kortom teveel om op te noemen.

Handleiding voor bibgebruikers (download)
  • Mijn Bibliotheek is een eenvoudig en gebruiksvriendelijk systeem.
    Je kunt meteen profiteren van alle andere online diensten en voordelen van de Bibliotheek.
    • Je kunt alle leden van jouw gezin koppelen aan één profiel. Dat maakt het verlengen voor al je gezinsleden heel wat gemakkelijker.
    • Je kunt de catalogus raadplegen.
    • Je kunt het Gopress Krantenarchief thuis raadplegen.
    • Je kunt digitale prentenboeken en Fundels digitaal uitlenen.
  • Demo's
    Op maandag 5 oktober 2015 (presentatie) gaat "Mijn Bibliotheek" live in alle Limburgse PBS-bibliotheken. Vanaf dan kunnen alle (potentiële) bibgebruikers alle bibliotheekdiensten online op één plaats kunnen gebruiken via Mijn Bibliotheek.
    Bibnet, i.s.m. de provincie Limburg en enkele testbibliotheken, stelde de werking van "Mijn Bibliotheek" voor tijdens twee demo's op maandag 21 september 2015 in het Provinciehuis.

Digitaal lezen

Wil je werken met de trends rond "digitaal lezen" in je bib? Wil je promotie voeren over "Verborgen Parels" en ze duiden ten opzichte van andere leesmogelijkheden? Via de website www.digitaallezen.be vind je alle info om bibliotheekcollega's en bibgebruikers met vragen over digitaal lezen verder te helpen.
Jennifer Dekker leverde tijdens het academiejaar 2014-2015 een interessante masterproef "E-boeken in bibliotheken: een stand van zaken" aan binnen de opleiding "Master in de bedrijfscommunicatie" van de KU Leuven.  Deze masterproef is toegevoegd aan de documenten rond E-boeken.

Tijdens het overleg met de Limburgse bibliothecarissen op vrijdag 27 maart 2015 werd een presentatie gegeven over de tussenstand van de proeftuin. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende instrumenten die er werden toegelicht:

Overzicht documenten per thema

De bib op school
 
Alle verdere info over de Proeftuin Digitale Bibliotheek  en andere Provinciale initiatieven is beschikbaar op het extranet Lokale Besturen Provincie Limburg. Om toegang te krijgen tot dit extranet moet je geregistreerd zijn. Nog niet geregistreerd? In deze presentatie lees je hoe je dit kan doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten