vrijdag 31 augustus 2018

Medewerkers-dag op dinsdagvoormiddag 25 september 2018 in de bibliotheek van Genk

De Bibliotheekvereniging Limburg organiseert op dinsdagvoormiddag 25 september 2018 een medewerkers-dag. We bereiden zes discussietafels voor rond actuele thema’s uit de dagdagelijkse bibliotheekwerking. Voor elke tafel vonden we een medewerker die de rol van moderator op zich neemt. Hij /zij vertrekt vanuit de eigen ervaringen op de werkvloer en/of best practices en nodigt vervolgens de deelnemers uit tot een gesprek. De thema’s worden heel praktijkgericht benaderd, met de bedoeling elkaar te inspireren en aan te zetten tot actie in de eigen bibliotheek!



Thema’s

1. Scholenwerking
Moderator: Karolien Hermans (bib Bree)

Aan deze tafel bespreken we samen de mogelijkheden van scholenwerking. Karolien toont enkele voorbeelden aan de hand van een presentatie, maar we ontdekken vooral samen wat er allemaal mogelijk is. We wisselen onderling tips en trics uit. We leren van elkaars best practices.

2. Leesbevordering/leesverdieping voor kinderen
Moderator: Annick Goossens (Heusden-Zolder)

Elke bib doet op één of andere manier aan leesbevordering en/of –verdieping voor kinderen. Deel jouw best practices per leeftijdscategorie (peuter+kleuter / lagere school / secundair) met de andere deelnemers van deze gesprekstafel of laat je net door hen inspireren.

3. Externe communicatie / promotie
Moderator: Alice Verraest (Heusden-Zolder)

We brainstormen kort over wat externe communicatie allemaal kan omvatten. Aan de hand van enkele voorbeelden leggen we klemtonen op klare, laagdrempelige taal en de voorbereidende fase van een goede promotie. Er is voldoende ruimte voor het toelichten van eigen best practices en het bespreken van interessante cases. Heb je geen grootschalige communicatiemogelijkheden, maar wil je als bib toch zoveel mogelijk mensen bereiken? Dan leer je zeker bij van deze gesprekstafel gevuld met tips & trics.

4. Muziek in de bib
Moderator: Sarah Hoebrechts (Genk)

Sarah vertrekt vanuit een eigen voorbeeld en wil vervolgens graag van gedachte wisselen over manieren waarop bibliotheken hun muziekafdeling en muziekactiviteiten lokaal kunnen verankeren. Daarnaast praten we over digitale muziek in en buiten de bib, fijne muzikale samenwerkingen, klantenbinding, promotie en vooral veel zotte ideeën en het belang van ‘out of the box” denken.

5. Leesbevordering/leesverdieping voor volwassenen
Moderator: Lisette Lyna (Lanaken)

We brainstormen samen over hoe we de leesbevordering voor volwassenen' in onze bibliotheken een nieuw elan kunnen geven. Enkele voorbeelden: “Samen lezen”, “boek en Filmcafé”, “boek aan huis” en de al goed ingeburgerde leesclubs.

6. Digitale werking
Moderator: Marco Reali (Genk) en Steven Van Hissenhoven (Bilzen)

Hoe gaan bibliotheekmedewerkers om met de digitalisering in de bib? We wisselen graag ervaringen uit. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan e-readers en tablets in de bib, 3d printen, databanken, apps, games, digihulp, coderdojo, digitaal inschrijven voor activiteiten, …

Praktisch

08.30u. Ontvangst

09.00u. Discussietafels (telkens ca. 50 minuten - 3 rondes)
Doorschuifsysteem, elke deelnemer kiest drie voorkeurthema's.

12.00u Afsluiting met broodjeslunch

Deelname is gratis voor alle bibliotheekmedewerkers uit Limburgse bibliotheken, die lid zijn van de BVL. Schrijf je medewerkers in vóór 20 september 2018, stuur een e-mail naar karla.degreeve@maaseik.be. Geef daarbij per deelnemer door aan welke drie discussietafels hij/zij wenst deel te nemen in volgorde van voorkeur + een reservekeuze.

Bij deze medewerkers-dag is de inbreng van elke deelnemer belangrijk, mogen we daarom vragen om eigen voorbeelden en/of “best practices” mee te brengen. Bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten